Verbouwing van de Wadloper & de Steltloper

vragen ?
chat met ons
als we online zijn
('s avonds vaak)

of laat een
bericht achter

Verbouwing van de Wadloper & de Steltloper

De knoop is doorgehakt: we gaan een "kap" te plaatsen op de Wadloper/Steltloper !

Hierbij een schets van het "nieuwe" huis. De onderbouw, hier als een rechthoekige doos zonder details geschetst, is het bestaande huisje.

Er bovenop komt dus een halfronde kap. Het lijkt een beetje op een halve beschuitbus, die op 3 plaatsen is opengesneden. In die sneden, die iets opengebogen zijn, komen ramen. Daarmee zijn 3 dakkapellen in het dak aangebracht. De voorste dakkapel (op de tekening) geeft licht in de 2 middelste slaapkamers. De 2 andere dakkapellen zitten aan de achterkant en bevinden zich in de woonkamers. Vanuit de dakkapellen zal het uitzicht mooi zijn.

 

Overzicht bouwplannen
Nieuwe indeling
Status bouwactiviteiten
Foto's bouwactiviteiten, week 1 tot 4
Foto's bouwactiviteiten, week 5 tot 8
Foto's bouwactiviteiten, week 9 tot 10
Andere informatie over de Wadloper en de Steltloper


Overzicht

Zoals u hiernaast kan zien heeft de Wadloper/Steltloper nu een plat dak, maar er mag volgens het bestemmingsplan een kap van 60 op.

Nu vinden we dat het dan erg hoog wordt (er zou dan een kap van 6,5 meter bovenop de bestaande 2,5 meter komen: totaal 9 meter). Daarom hebben we gekozen voor een ronde kap. Daarin ontstaat wel de gewenste extra leefruimte, maar de extra hoogte blijft beperkt tot 3,5 meter.

   
Hiernaast een schets van Ankelien gebaseerd op de tekening van onze architect Heijdeman & Tuinstra.

Zowel de foto als de schets bekijken de achterkant van het huis. De schets is wel gemaakt vanuit een "vogelvlucht" perspectief zodat jet een goed beeld van de kap krijgt.

De nieuwe woonkamer is boven. Deze is iets uitgebouwd ten opzichte van de onderbouw zodat er iets meer ruimte komt.

Belangrijk voor ons was het uitzicht. Vanuit de Wadloper/Steltloper kijk je immers zo heerlijk uit op het achterliggende vrije duinterrein ? Dat wilden we niet alleen behouden, maar juist nog meer van profiteren. Daarom hebben we de woonkamer boven gepland, met een mooi groot raam naar de achterkant (de zuidkant, waar het terras ook is).

De nieuwe indeling van de huisjes staat hieronder beschreven.

Er zullen 2 aparte namen komen:

Dit is een schets van de voorkant van het huis. Er is een dakkapel voor de middelste slaapkamers. De zij-slaapkamers hebben een raam aan de zijkant van het huis. De andere ramen aan de zijkant zijn in de woonkamer boven.

Door al deze veranderingen worden de huisjes in 2 opzichten aantrekkelijjker:

Het scannen van de plattegronden van boven- en benedenverdieping is niet erg goed gelukt. Hieronder een indruk:

Beneden
Dit is de plattegrond van beneden. Als u bekend bent met het huisje zult u zien dat er niet veel veranderd is.

Het voorheen gezamelijke halletje is nu bij de Wadloper getroken. In de Wadloper is de trap naar boven in de (eet)kamer geplaatst.

Voor de Steltloper is een nieuwe ingang aan de linkerkant van het huis gekomen. De badkamer is omgevormd tot douche, toilet, halletje en trap naar boven. De wand tussen de slaapkamer en de vroegere badkaner is iets verplaatst om ruimte te maken voor de trap.

Ook komt er een gezamelijke berging aan de linkerkant van het huis. Daarin komt ook een wasmachine.


de bovenverdieping
Deze plattegrond van de nieuwe bovenverdieping is een kwartslag gedraaid ten opzichte van de vorige plattegrond. Links is de straatkant van het huis. Rechts de terraskant. Het bovenste huis is de Steltloper, het onderste huis de Wadloper.

Met de trap van beneden kom je aan in de woonkamer. De woonkamers hebben ruim uitzicht naar het prachtige duin/natuurterrein achter het huis. Door de ligging op de 1ste verdieping is het uitzicht vele kilometers. In de woonkamer komt een houtkachel voor de winteravonden. Er is een ruime zithoek.

Vanuit de woonkamer kan je naar 2 slaapkamers gaan. De ene slaapkamer heeft twee 1-persoons bedden, de andere een 2-persoons bed.
De nieuwe indeling

Bovenverdieping:
In de kap zal extra woonruimte voor het huis beschikbaar komen. In de kap komen per huisje 2 slaapkamers en een ruime woonkamer.

Woonkamer:
De woonkamer is aan de achterkant (t.o.v. de weg) van het huis gesitueerd en heeft een groot raam (5 meter breed) naar de achterkant. In de woonkamer zal voor de gezelligheid in de koude wintermaanden een houtkachel komen. Er is ook een klein keukenblokje in de woonkamer voor koffie en thee. In de woonkamer zal de ronde vorm van het dak terugkomen.

Slaapkamers:
De slaapkamers komen aan de voorkant van het huisje te liggen. De ene slaapkamer zal een 2 persoons bed krijgen. De andere 2 enkele bedden. Beide slaapkamers krijgen een wastafel.

Bestaande begane grond:
De bestaande benedenverdieping blijft bijna ongewijzigd, behalve dat er een trap naar boven zal komen. De bestaande woonkamer beneden zal als ruime woon-eetkeuken verder gaan. De belangrijkste wijziging op de begane grond is dat er een aparte ingang zal komen voor de Steltloper. Het gezamelijke halletje zal dus verdwijnen, waardoor de privacy behoorlijk toeneemt.

Berging:
Daarnaast zal er een gezamelijke berging bij het huisje komen, waarin tuinmeubelen (enz.) kunnen worden opgeslagen. Ook komt er t.z.t. een wasmachine te staan.

Terras:
Het terras zal worden uitgebreid over de hele breedte van het huis (zo'n 6,5 meter dus). Tussen beide terrassen komt een (meer) geluiddichte dubbele palenwand, die opgevuld zal worden met zand. Hopelijk gaat er helmgras bovenop groeien ! Aan de andere kant van het terras ligt bij de Steltloper de berging en kom bij de Wadloper een windscherm.

 

 

 

Status verbouwing

4/6/2000
Het huis is af. We zijn de afgelopen weken op Vlieland geweest om nadat de "bouwvakkers" klaar waren alles te schilderen en in te richten. En natuurlijk om zelf het huis uitgebreid op de proef te stellen. De Wadloper is nu weer klaar. Voor de Steltloper hebben we nog een weekje extra uitgetrokken. Nieuwe foto's zitten nu nog op de rol en komen binnenkort op de de site.
15/4/2000
De vorm van de buitenkant is nu gereed. Alle kozijn zijn geplaatst en een groot deel van het titaanzink is op het dank aangebracht. De berging is in opbouw. De focus verschuift nu naar binnen....
Zie de
foto's.
18/3/2000 De kap is nu helemaal afgedicht met folie en voorzien van "schroten" waarop het titanium-zink geplaatst zal worden.
11/3/2000 De kap is nu helemaal van platen voorzien zodat de vorm goed duidelijk naar voren komen.
6/3/2000 Het houten frame van de kap staat overeind. Het lijkt heel veel op het eerste plaatje op deze pagina. Binnenkort volgen foto's van de vorderingen (zitten nu nog op de rol).
20/2/2000 De Wadloper is opgeruimd en klaar voor de verbouwing die morgen, maandag 21/2 gaat beginnen. De eerste 4-5 weken zal het "frame" van de kap geplaatst worden. Totdat die wind-en-water-dicht is. Daarna zal de verbouwing binnen door gaan en zal de dakbedekking van titanium-zink aangebracht worden.
18/1/2000 We hebben afgelopen weekend besloten om de verbouwing door te zetten !
De voorbereidingen bij de aannemer zijn inmiddels begonnen. De werkzaamheden op Vlieland zullen, ijs en weder dienende, mid februari op Vlieland beginnen. Tot dan is het huisje nog te huur.
De verwachting is dat de verbouwing en het daarna weer herinrichten tot het begin van de zomervakantie zal duren. Als het eerder klaar is zal dat hier vermeld worden.
11/1/2000: helaas zijn we er nog niet helemaal uit. We hopen deze week een definitief besluit te nemen als we de definitieve offerte binnen hebben. Als het besluit positief is zullen hier weldra de tekeningen verschijnen en zal er een aparte "Wadloper verbouwing" pagina komen met informatie. Ook zullen dan beschikbaarheid en prijzen voor 2000 definitief vastgesteld worden.

 

 

 

 

 

bijgewerkt op 04/08/00 16:03 1999 Harrie van Barneveld  www.vlierus.nl